מה טומן בחובו המעבר מהתיאוריה לפרקטיקה? מה זה אומר להשתלב במרפאת מכבי טבעי כמטפל צעיר? שלושה מטפלים צעירים שלנו בתחומי התמחות שונים ברפואה המשלימה, חולקים איתנו את הטיפים שמשאירים אותם עם רגליים על הקרקע, ראש נקי ואנרגיה גבוהה
לפני שנה וחצי מורל תמיר עוד למד רפואה סינית בלונדון והיום הוא כבר מרגיש בבית במרפאת מכבי טבעי ברמת אביב, שם הוא מטפל בטווינא כמעט במשרה מלאה. אי אפשר שלא להבחין בביטחון ורוגע שמורל משדר, בעיקר כמטפל צעיר יחסית שעובד לצד מטפלים מנוסים מאוד.
"כמטפלים במכבי טבעי, מצפים מאיתנו להיות מדויקים באבחנות וחדים וקולעים בטיפול. הטיפ הראשון שלי למטפלים צעירים הוא לבטוח בהכשרה ולהאמין שאתה יודע את העבודה. מי שמגיע לכאן לא קיבל סתם את ההסמכה, אלא עבד קשה ועמד בסטנדרטים המקצועיים הגבוהים של מכבי טבעי. ברגע שגיבשתם דעה לגבי הטיפול הנחוץ - לכו על זה. לצד זה, היתרון אצלנו הוא האפשרות להתייעץ וליהנות מהניסיון של המטפלים האחרים במרפאה. אני עובד בצוות מאוד משפחתי, ומבחינתי אין שום בעיה לשאול לדעתם של מטפלים אחרים. זה נותן ביטחון לדבר על מקרה ולוודא שבחרתי בנתיב הנכון ביותר עבור המטופל".
המעבר מהסביבה האקדמית לעולם הטיפולי האמיתי, הוא מעבר משמעותי, שדורש מהמטפלים להיות מאורגנים, יעילים ולשמור על איזון ואנרגיה לאורך כל יום הטיפולים. "המשמרות במכבי טבעי יכולות להיות עמוסות ומבחינתי הטיפול באחרים הוא גם טיפול בעצמי" מורל מסביר. "אני דואג לא להישחק ומשתמש בכלים כמו טאיצ'י, צ'יקונג ומדיטציות כדי שאוכל לשמור על רמת ריכוז גבוהה, ולהתייחס לכל מטופל כאילו הוא הראשון שראיתי היום". את הדברים האלו מורל למד ממורים ומטפלים מנוסים וסיגל לעצמו כדי להתרגל לקצב העבודה. "חשוב שכל אחד יידע מה הכלים שעובדים בשבילו, לטובתו ולטובת המטופלים".
את אחת התובנות המשמעותיות, מורל מספר שקיבל בראיון העבודה שלו למכבי טבעי והוא לוקח אותה איתו כשיעור מאזן. "בתור מטפל צעיר אתה רוצה לראות מיד 100% הצלחה, ושכולם ייצאו מהמרפאה בריאים וצעירים יותר בעשר שנים. אבל צריך לקבל באהבה שאין הצלחה מושלמת ומהירה - לא ברפואה הקונבנציונלית ולא אצלנו. להיות מטפל אומר גם לקבל את זה. אחרת, השאיפה לשלמות עשויה לרוקן אותנו אנרגטית".
לתת לאנשים תחושה של קבלה ותקווה דרך המגע
כסטודנטית לאוסטיאופתיה בשנתה החמישית, חנה לאוני ביז'אוי, עובדת כמעסה רפואית במרפאת מכבי טבעי ברעננה כמעט שנה. היא מטפלת מוסמכת ובחרה לצבור ניסיון בתחום של עיסוי רפואי תוך כדי הלימודים. אחרי סיומם היא מתכננת להשתלב במכבי טבעי גם כאוסתאופטית.
כמי שעובדת במכבי טבעי כמעט שנה, חווית הקליטה למכבי טבעי זכורה לחנה היטב. היא מספרת שכבר אז ההתרשמה מסביבת העבודה הנעימה, מהסדר, הארגון ומצוות המרפאה שקיבל אותה בחיוך. "האווירה כאן במרפאה ברעננה טובה מאוד. המנהלות קשובות לנו כעובדים וגם מקצועית כמטפלים. גם המקום עצמו נראה תמיד יפה ונקי ואני בטוחה שזה משפיע גם עלינו כמטפלים וגם על המטופלים".
כמי שפוגשת מגוון רחב של מטופלי מכבי, חנה נחשפת לפתולוגיות, מחלות וסוגי אוכלוסיה שונים. "אני מטפלת בלא מעט מטופלים במהלך היום, זה דורש סבלנות. לא תמיד אנחנו בוחרים במי לטפל, אבל זה חלק מהעבודה וצריך להיות שלמים איתה. אחד הדברים שהבנתי לגבי עצמי במהלך העבודה, הוא שאני אוהבת את המקצוע הזה. אני אוהבת לטפל. בסופו של דבר אני זוכה לעשות טוב, להכיר מצבים רפואיים שונים ודרך המגע לתת לאנשים תחושה של קבלה ותקווה".
"מכבי טבעי מאוד עוזרים למטפלים שלהם", אומרת חנה, "חדרי הטיפולים מאורגנים, המשמרות לא ארוכות, והמתאמות מסדרות עבורנו את יומן הטיפולים, כך שאני יכולה פשוט להגיע ולטפל". "מעבר להכשרות וטיפולים למטפלים עצמם, יש קשב של המנהלות לצרכים שלנו ולשילוב של החיים שמחוץ למרפאה. כסטודנטית יש לי גמישות לעבוד בחלקיות משרה, כך נשאר לי חצי יום שמוקדש ללימודים או למנוחה".
להיות נוכחת ואכפתית לאורך כל סדרת הטיפולים
את ז'אנה דדשייב, מטפלת ברפלקסולוגיה ונטורופתית במרפאת אשקלון, החיים הביאו אל התחום הטיפולי. לפני שנים, בתה סבלה מאלרגיות "לכל דבר", כפי שז'אנה מגדירה זאת. אחרי אישפוזים, אנטיביוטיקה וטיפולים קונבנציונאליים שונים, החליטה ז'אנה - אז עדיין קוסמטיקאית - לחקור גם נתיבי טיפול טבעיים יותר. "הבנתי שצריך לתת לגוף להתחזק לבד", היא נזכרת. "פגשתי נטורופתית, התחלתי לקרוא ולחקור בעצמי ולבסוף גם הלכתי ללמוד".
במכבי טבעי משתלבים גם מטפלים שזו עבורם קריירה שניה - כמו במקרה של ז'אנה. "היתרון שלי הוא לא הגיל, אלא הידע שרכשתי בכל מיני תחומים אחרים שלמדתי ושאני מאמינה שתמיד אפשר להתפתח. העבודה במכבי טבעי מאפשרת לי להכיר המון מטופלים והמגוון הזה הוא חוויה לימודית. בעיניי, כל מטופל בא ללמד אותי דברים שלא ידעתי. כשמגיע מטופל עם תסמינים שאני לא מכירה, אני לוקחת על עצמי לבדוק, לעשות שיעורי בית ולהגיע מוכנה יותר לטיפול הבא. בכל תחום יש לנו גם קהילת מטפלים, קבוצות וואטסאפ וראשי תחומים שאיתם אפשר להתייעץ".
כששואלים את ז'אנה מה הטיפ שלה עבור מטפלים צעירים, היא מדברת על סבלנות ושיח פתוח, שלדעתה חשובים במקצוע, במיוחד בתקופה האחרונה שבה אנשים מגיעים עם בעיות רגשיות ולא רק גופניות. "חשוב לשאול את השאלות הנכונות ולהקשיב לתשובות של המטופלים כדי ליצור אמון. זה דבר שמשפיע מאוד על הדיוק באבחנה הפיזית וגם על איכות הטיפול. המטופל צריך להרגיש שהוא חשוב, ששמחים לראות אותו ושמה שנאמר בחדר, נשאר בחדר".
"לא תמיד בשלוש הדקות הראשונות נקבל את כל התשובות" היא מוסיפה. "לפעמים מטופל יגיד שהכל בסדר ואנחנו נזהה חסימה כלשהי, אבל אני מאמינה שאפשר למצוא את הדרך לכל אחד ואחת. לכן, אני לא רק שואלת ומקשיבה, אלא זוכרת להתעניין בדברים גם בשבוע שאחרי. אחד הכלים שלי לעזור לגוף להבריא, הוא להיות נוכחת ואכפתית לאורך כל סדרת הטיפולים".