לרופאים המייעצים של מכבי טבעי תפקיד חשוב במיוחד: מלבד ההכוונה של המטופלים לסוגי הטיפול המתאימים ויעוץ למטפלים המקצועיים, הם החוט המקשר בין הרפואה הקונבנציונלית לרפואה המשלימה. שוחחנו עם שני רופאים מייעצים שלנו על התפקיד, האתגרים המיוחדים ועל החלק המשמעותי שלהם ושל מכבי טבעי ביצירת רפואה אינטגרטיבית בארץ
ד"ר שי פסטרנק, רופא מייעץ ומנהל רפואי במרחב הצפון
שי, מה משך אותך לרפואה אינטגרטיבית?
הסיפור שלי מתחיל עוד לפני לימודי הרפואה, כשנחשפתי לרפואה האיורוודית (רפואה הודית). ידעתי שארצה לעשות קורס מתקדם ולשם כך הייתי צריך להיות רופא. אז אחרי הלימודים והסטאז' עברתי את הקורס והתחלתי לטפל. היו לי לא מעט תחנות בדרך למכבי טבעי, בהן עבדתי בין השאר כרופא ומטפל ברפואה איורוודית, כרופא בארגון שייעץ לתיירים ועובדים זרים וגם כמנהל רפואי בחברה עסקית. במכבי טבעי התחלתי במשרה קטנה ובזכות כימיה טובה עם המנהלת הרפואית ומנהלות המרפאות, ותנאים ויחס מצוינים, היקף המשרה הלך וגדל עם הזמן. כיום אני משלב בין ייעוץ וניהול רפואי אצלנו ברשת ובין קליניקה פרטית באיורוודה, פרחי באך ותחום שנקרא AIT שנועד לשפר את מערכת השמיעה באמצעות מוזיקה.
מה עושה רופא מייעץ במכבי טבעי ולמי זה מתאים?
הרופאים המייעצים של מכבי טבעי הוסמכו כרופאים ויש להם גם עניין ומעורבות ברפואה אינטגרטיבית. כמובן שלרבים יש רקע מוקדם, אבל אין צורך בכך וגם לא דרושה התמחות מסוימת. הרופא המייעץ פוגש מטופלים לכרבע שעה כשהם מגיעים למרפאה, ותפקידו הוא לתכלל את המידע הרפואי שלהם, לבצע אבחון ולתת המלצה לתכנית טיפולית מתאימה - לפעמים אפילו להתאים את המטפל הספציפי. חלק מהתפקיד שלנו הוא כמובן, גם לתת את המידע הזה למטופל ובמידת הצורך, לענות על שאלות רפואיות שמעלים מטפלים בתהליך הטיפולי.
לאלה שלא מגיעים מתחום הרפואה המשלימה, איך לומדים את התפקיד?
בהכשרה שלנו ברשת, המטרה היא להביא את הרופא לכשירות וביטחון לבצע הפנייה לשיטות הטיפול המתאימות. אנחנו מתחילים מאפס, מלמדים מה הוא ייעוץ, מעמיקים בכל שיטת טיפול, מה הבסיס הפילוסופי שלה ואיך טיפולים שונים משתלבים. אנחנו מסתכלים על מגוון של מקרים ולומדים להרכיב תכנית טיפולים.
במה זה כרוך בפועל?
בכניסה לתפקיד רופא שלנו עובר קורס אקדמי זהה כמעט לזה שנלמד באוניברסיטת תל אביב, עם התאמות לנהלי הארגון. כמו כן, יש סטאז' עם רופאים מייעצים ומנהלים רפואיים שנוכחים בפגישות ייעוץ וחונכים את הרופא החדש. אלה הדברים הראשוניים, אבל זה לא נגמר שם. במהלך כל שנות העבודה יש למידת עמיתים וקורסים להעמקה, יש קבוצות וואטסאפ פעילות להתייעצויות ומן הסתם, אין תחליף ללמידה מהמטופלים. אינטראקציה, ניסיון ומסקנות הם הדרך הכי אפקטיבית.
מה אתה אוהב בעבודה שלך?
התחלתי את דרכי במכבי טבעי כרופא מייעץ כבר ב-2008 ואחרי שנים רבות, זו עדיין עבודה מרתקת בעיניי, כי אני זוכה לראות קצת מכל דבר: אורתופדיה, רפואה פנימית, פסיכיאטריה, ילדים, ועוד. מי שסקרן ואוהב לפגוש אנשים ולתת ערך, יכול מאוד ליהנות מהתפקיד כי עבור לא מעט מטופלים אנחנו מצליחים להיות גם אוזן קשבת ולתת להם אמונה שהריפוי לפניהם. כשאני מסתכל על רופאים חדשים אצלנו אני רואה שתוך חודשים ספורים הם מגלים הבנה עמוקה של התפקיד ומתמלאים בגאווה וסיפוק. זה תפקיד שאתה גדל לתוכו ומגלה את הקסם.
יש כאלה שמגדירים את הרופאים המייעצים כמעין 'גשר' לרפואה האינטגרטיבית?
אני מאוד מסכים שאנחנו גשר או שגרירים. אנחנו פותחים את העיניים למטופלים וגם לרופאים, ומכבי טבעי כרשת, פועלת כדי לחזק את הקשר. זה מתבטא בדברים משמעותיים, כמו יוזמה שהייעוץ שלנו ייחשף לרופא המשפחה בהסכמת המטופל. הבינו את החשיבות של התקשורת איתנו ונפתח ערוץ ישיר ונוח מול הרופא המטפל. בצורה הזאת, הטיפול המשלים הופך לשקוף גם עבור רופא המשפחה, שיכול לראות את כל התמונה, והרופא המייעץ הוא נקודת ההשקה.
ד"ר יהודה אליאסי, רופא מייעץ במרחב שרון ובמרפאת שרונה ת"א
יהודה, איך הגעת לתחום הרפואה המשלימה?
כסטודנט בטכניון הגעתי בעצמי לטיפול בדיקור כדי להתמודד עם המתח של לימודי הרפואה. ככה נחשפתי לתחום ונשביתי בקסמו ובסגולות שלו. את החומר עצמו למדתי כאן, במכבי טבעי, במסגרת הקורסים של הרשת שבהם נכנסנו למקורות, להיסטוריה ולמאפיינים של כל שיטה. מה שאני עושה היום הוא שקלול של הנתונים קליניים במישור הקונבנציונלי וחיבור שלו לשיטות אינטגרטיביות. זה סיפוק אדיר לראות את השילוב הזה מצליח.
אתה יכול לתת דוגמא לסיפור הצלחה שזכור לך במיוחד?
יש המון. מטופלת שסבלה כרונית מכאבי שרירים מפושטים עברה בירור ראומטולוגי עם אבחנה קלינית של פיברומיאלגיה. היא החלה טפול תרופתי בקהילה וחוותה הקלה, אך החלה לסבול במקביל מדיכאון. כשהגיעה אלי למרפאה לייעוץ, המלצתי לה על טיפולי דיקור ורפלקסולוגיה ששיפרו עד מאד את מצבה גם בהיבט הפיזי וגם הנפשי. כאבי השרירים פחתו, מצב רוחה השתפר והיא שבה לתפקד.
כרופא ותיק, איך אתה חווה את ההתפתחות של התחום בשנים האחרונות?
יש מגמה מאוד חיובית של פתיחות לרפואה אינטגרטיבית גם בקרב מטופלים וגם אצל רופאים. אני חושב שהסיבה המרכזית היא סיפורי הצלחה שהולכים ומתרבים. אנשים קוראים, שומעים ממטופלים אחרים ומודעים לפוטנציאל.
כרופא, אני דואג לתת למטופלים מידע ולהסביר על הקשר בין הבעיה שלהם לסוגי הטיפול שאליהם אני מפנה. חשוב לי שיבינו את היכולות של תחום הטיפול ולמה הוא אמור לעזור להם.
אני מאמין שגישה מזמינה ומחוברת לקרקע נותנת למטופל מקום להיפתח ולחשוף דברים שאפילו מקלים על האבחון ומדייקים אותו. זה מוריד באופן מיידי את מפלס החרדה, ומעלה את האמונה באפקטיביות של הטיפול. בכל יום אנחנו רואים שאנשים מוכנים לקבל דברים שזרים להם או שעוררו בהם חשש.
גם מצד הרופאים אתה מזהה יותר הכרה בטיפולים המשלימים?
ללא ספק. אנחנו מטפלים ביותר ויותר מטופלים של מכבי שירותי בריאות ובעיניי לא מדובר בפינג-פונג בין הגופים, אלא בשילוב. יותר ויותר אורתופדים יפנו לטיפולי מגע ולדיקור בבעיות גב, יותר ראמוטולוגים ישימו דגש על סינרגיה ריגשית ויפנו לביו-פידבק למשל, במקרים של לונג קוביד יגיעו אלינו גם כן, ועוד ועוד.
למכבי טבעי יש שיתופי פעולה הולכים ומתרחבים עם רופאי מכבי ומרפאות בתחומים שונים. כשהתחום שלנו יותר נגיש, עולות עוד ועוד סיטואציות שרפואה משלימה מאוד עוזרת, כמו במחלות כרוניות מסוימות או בעיות כאב.
לאן עוד אפשר להתקדם עם שיתופי הפעולה האלה?
לצד העבודה השגרתית, ההכשרות ושיתוף המידע ביננו ובין רופאי משפחה ורופאים מקצועיים, אחד הדברים המעניינים ביותר שקורים בתחום הזה מתגבש אצל דר' גלי שטופמן, המנהלת הרפואית של מכבי טבעי.
השאיפה היא לחדד את הקשרים בין אבחנות קונבנציונליות והטיפול שמתאים להן בעולם האינטגרטיבי, כלומר לבדוק באופן אמפירי איזו יישות קלינית מתאימה לאיזה טיפול ובאיזו עוצמה. אם בכאבי גב למשל מדובר על מדרג של בלט, פריצת דיסק, בקע, היצרות ספינלית וכו' – אנחנו מבקשים להתאים לכל אחד תדירות ועוצמה של טיפול.
מה החשיבות של זה בעצם?
זה מאוד מהותי ברמה המחקרית, הטיפולית ולמעשה גם אינדיווידואלית. העולם הולך היום לרפואה מותאמת אישית, להבנה שכל אחד דורש טיפול אחר. למשל בחרדה ודיכאון אחד ימצא מזור בדיקור בעוד שאצל האחר מחטים רק יגבירו חרדה. כמי שמאמינים בשילוב, גישה כזאת תחזק מאוד את הקשר בין רפואה משלימה לרפואה קונבנציונלית.