מחלות חורף - מושגי יסוד ברפואה הסינית
הרפואה הסינית המסורתית נולדה לפני כ-2700 שנה. שלושה מושגי יסוד עליהם מושתתת הרפואה הסינית הם- צ'י, יין-יאנג וחמשת האלמנטים.
הצ'י
הצ'י הוא כל מה שזורם בגוף, הוא כוח החיים המניע את כל פעולות החיים.
הסינים הקדמונים הבינו כי כל תופעות החיים תלויות ומתקיימות בתנועה - בין אם זה החיים עצמם שנוצרים בסביבה מימית המאפשרת תנועה ובין אם זה הדם ושאר נוזלי הגוף הזורמים בגופנו. מחלה נוצרת כשתנועה זו מופרעת או פוסקת. כך למשל נוצרת עצירות במקביל לחוסר תנועת המעיים וכשהדם בגופנו אינו זורם כראוי, נוצרת תחלואה הקשורה לאספקת חמצן וחומרים החיוניים לכל רקמות גופנו.
יין-יאנג
עדויות כתובות ראשונות לתאוריות יין-יאנג וחמשת האלמנטים הופיעו סביב שנת 700 לפנה"ס. עד אותה תקופה עולם הרפואה ואורח החיים בכללותו נקבעו באמצעות שמאניזם ורופאי אליל. זרם המחשבה שפיתח את תאוריות יין-יאנג וחמשת האלמנטים ניסה להבין את התופעות הטבעיות החיצוניות לנו ולהבין כיצד האדם מושפע מהן וכיצד ניתן להבין דרכן תופעות ותהליכים בגוף האדם, בבריאות ובחולי.
ההכרה בתופעת היין-יאנג, נבעה כנראה מהתבוננות החקלאים על תופעות המחזוריות בטבע כמו יום ולילה, חילופי העונות וכו'. הדבר הוביל להתבוננות על הקוטביות מחד והקשר והערבוב מאידך של כל התופעות ביקום.
כך כביכול החושך מנוגד לאור אך בזריחה ובשקיעה הם מתערבבים, וכך גם עונות השנה: הקיץ הופכי לחורף אך בסתיו ובאביב אנו חווים מעבר הדרגתי בין העונות - הקיץ דועך, החורף מזדחל לתוכו והביטוי הוא עונת הסתיו המאופיינת, כמו האביב, בחוסר יציבות אקלימית המשפיעה על גופנו.
היין מייצג את התופעות החומריות, הנקביות הכבדות יותר, בעוד היאנג מייצג את התנועה, האנרגיה, החומרים הקלילים יותר ואת הצד הזכרי. הסינים מאמינים כי כל דבר על פני היקום מכיל בו זמנית את שתי האיכויות הללו.
בשל היות עונת המעבר עונה של שינויים, לעתים בלתי צפויים - אנו יכולים להתעורר בבוקר סתווי, לאחר לילה קריר, להאזין לתחזית המדברת על התחממות, להגיע למקום העבודה, להפעיל מזגן ולצאת אחר יום העבודה לקראת ערב, כשהטמפרטורה שוב צונחת, אך אנו עדין בבגדים קצרים, שאינם מגנים עלינו בפני "רוח-קור" שהוא מושג סיני מובהק המדבר על פתוגן - וירוס או חיידק שיגרום להצטננות, שפעת, דלקת גרון או אפילו דלקת ריאות. הסמל המייצג את היין-יאנג מורכב מעיגול עם שתי טיפות השזורות אחת בשניה כשהנקודה הפנימית מייצגת את היין ביאנג ואת היאנג ביין. היין מתחיל היכן שהיאנג מסתיים ולהיפך.
חמשת האלמנטים ברפואה סינית
תאוריית חמשת האלמנטים נוסדה במקביל לתאוריית היין-יאנג. התאוריה מתייחסת לחמישה מושגים: מים, עץ, אש, אדמה ומתכת.
האלמנטים סודרו במעגל והיחסים ביניהם נחקרו ויצרו מעגלים שונים המתייחסים ליחסי יצירה, יחסי הורות, כלומר: המים משקים את העץ שהופך לחומר בעירה, לאש שיוצרת גחלים. אלה מהווים חומר גלם לאדמה שמתוכה כורים את המתכת, שמתוכה נובעים המים וכך חוזר חלילה.
עונת הסתיו לפי הרפואה הסינית
בבואנו להבין טוב יותר את משמעות תופעות עונת הסתיו והשפעותיהן על גופנו אנו נדרשים, על פי הרפואה הסינית, להבין את אלמנט המתכת.
תכונות אלמנט המתכת:
- צבע - לבן
- טעם - חד ומובהק
- תכונה אקלימית - יובש
- איבר יין - ריאות
- איבר יאנג - מעי גס
- איבר תחושה - אף
- רקמה בגוף - עור
- רגש - עצב
- צליל - בכי
איבר הריאות נתפס ברפואה הסינית כאיבר מערכת החיסון. זהו איבר פנימי הפתוח לאוויר החיצון. האף - תפקידו להגן על הריאות. הריאות "שולטות על הצ'י" בכללותו ומלבד זאת הן מייצרות את הצ'י המגן של מערכת החיסון הקרוי WEI QI.
רקמת העור המכונה גם "הריאה השלישית" והיא מייצגת את אלמנט המתכת וקשורה לריאות ולמערכת החיסון. כך למשל, ילד הסובל מדרמטיטיס אטופית ATOPIC DERMATITIS, יסבול מ"אסטמה של העור". הסינים מאמינים כי עור העורף מהווה נקודת תורפה, מעין שער לחדירת מחלות. על כן הם מקפידים על כיסוי האזור בכל עונה (צווארון סיני).
עונת הסתיו מאופיינת ביובש יחסי. ברפואה הסינית ידוע כי אחד הגורמים הפוגעים בריאות הוא יובש. אנו תורמים ליובש זה בשימוש במזגנים ושאר אמצעי חימום המייבשים את הלחות הטבעית באוויר. בשל עובדה זו ובשילוב הצבע הלבן המאפיין את המתכת, מומלץ בסתיו לאכול מזונות שהפנים שלהם לבן כמו אגס, תפוח, קולרבי, צנון, אנדיב וכיו"ב. מזונות אלו "מלחלחים" את הריאות. טעם שמומלץ לשלבו במזון הוא הטעם החמוץ שמסייע להתכנסות פנימה.
אנשים רבים מתלוננים על עגמומיות הסתיו, בין השאר בשל צמצום בשעות אור, המשפיע ישירות על מצב רוחנו דרך ירידה בייצור הורמונים המשפיעים על המוח.
המטופל הסיני המסורתי יתכונן לעונת החורף בהגיעו בסוף הקיץ לרופא לטיפול הכולל כוויה בנקודת דיקור בשוק ברגל. נקודה זו, ST36 , מעוררת ייצור צ'י שיחזק בין השאר את מערכת החיסון.
הרפואה הסינית ועונת החורף
במעגל היצירה של חמשת האלמנטים – אלמנט המתכת קודם לאלמנט המים, כלומר, המים הם הבן של המתכת. על פי הפילוסופיה של הרפואה הסינית, אם נדאג לחיזוק גופנו בסתיו, נוכל להתמודד טוב יותר עם עונת החורף והאתגרים שהיא מציבה בפנינו. עונת החורף מהווה את אחד המאפיינים של אלמנט המים.
מאפיינים נוספים הם:
- צבע - שחור
- טעם - מלוח
- תכונה אקלימית - קור
- איבר יין - כליות
- איבר יאנג - שלפוחית השתן
- איבר תחושה - אוזניים
- רקמה - עצמות (קור שחודר לעצמות)
- רגש - פחד (פיק ברכיים)
- צליל - אנחה
איבר הכליות נחשב ברפואה הסינית לאחד האיברים עם האנרגיה העמוקה, הראשונית, האחראית בין השאר למטענים הגנטיים שלנו (תאי הזרע למשל) ולרקמת המוח. עונת החורף מאופיינת בהתכנסות פנימה ובניסיון לשמור על חום הגוף, כך הכליות השוכנות עמוק בתוך גופנו ומכונסות בו.
מזונות שיחזקו את הכליות הם שעועית כהה, שומשום שחור. לחיזוק האנרגיה העמוקה של הכליות מומלץ לצרוך תוספת מזון מהחי, במיוחד לאנשים עם קונסטיטוציה חלשה (מבנה חלש).
הטעמים שיש להדגיש: המלוח והמר, הבישול - איטי וממושך ליצירת נזיד שיספק לגוף חום ואנרגיה.
כמובן שאלו הם קוים כלליים. לקבלת המלצות מקצועיות מומלץ לפנות לאנשי מקצוע מומחים בתחום.