איך צמחי מרפא ותזונה נכונה יכולים לתמוך ברמות סוכר מאוזנות ובאנרגיה לאורך כל היום.
אורנה גולדשמידט, נטורופתית במכבי טבעי, מציעה כלים מעשיים לאורח חיים בריא ומאוזן, שמסייעים להתמודד עם טרום-סוכרת וסוכרת.
סוכרת היא אחת המחלות השכיחות בעולם המודרני, ומיליוני אנשים מתמודדים מדי יום עם הצורך לאזן את רמות הסוכר בדם ולשמור על אורח חיים בריא. לצד הרפואה הקונבנציונלית, הנטורופתיה מציעה גישה הוליסטית, המתמקדת בשורש חוסר האיזון ומעניקה כלים מעשיים לשיפור הבריאות ואיכות החיים.
סוכרת נחשבת לאחת המגפות השקטות של העידן המודרני, וגם בישראל הנתונים מדאיגים: כמעט 700 אלף איש חיים עם סוכרת, ושיעור המאובחנים הולך וגדל מגיל 35 ואילך. בקרב בני 65 ומעלה מדובר כבר בכאחד מכל ארבעה. על פי נתוני משרד הבריאות, סוכרת היא גורם התמותה הרביעי בישראל, לאחר סרטן, מחלות לב ושבץ מוחי, ושיעור התחלואה בה גבוה בהשוואה למדינות מפותחות רבות. בשנים האחרונות אף נרשמת מגמת עלייה עקבית הן במספר החולים והן בשיעורי התמותה מהמחלה.
אצל אדם בריא, הגוף יודע לווסת באופן טבעי את רמות הסוכר בדם בהתאם לפעילות היומיומית ולמזון שנכנס לגוף. האינסולין, הורמון שמופרש מהלבלב, אחראי על נשיאת הסוכר מהדם אל התאים, שם הוא משמש ליצירת אנרגיה. כאשר מנגנון זה נפגע, נוצרת הפרעה באיזון הסוכר. במקרים כאלה, האינסולין אינו מופרש כראוי או שהתאים מפתחים “תנגודת אינסולין”- מצב שבו הם אינם מצליחים לקלוט את הסוכר כראוי. התוצאה היא עלייה ברמות הסוכר בדם, עייפות, ירידה באנרגיה, ופגיעה אפשרית במערכות גוף רבות לאורך זמן.
רפואה משלימה לאיזון הסוכר: מבט כולל על הגוף והנפש
לצד הטיפול הרפואי המקובל, בשנים האחרונות הולכת ומתרחבת ההבנה כי גישות הרפואה המשלימה, ובהן נטורופתיה, יכולות לתרום לאיזון הסוכר ולבריאות הכללית מתוך הסתכלות הוליסטית כמצב של חוסר איזון כולל בגוף ובנפש. בעבודתי אני פוגשת מטופלים רבים שמגיעים עם ערכי גלוקוז ו- HbA1C גבוהים (המדד שמשקף את ממוצע הסוכר בשלושת החודשים האחרונים). החדשות הטובות הן כי בשילוב שינוי אורח חיים, ניתן לבלום את ההידרדרות ואף לשפר את המדדים, באמצעות שינה טובה, פעילות גופנית סדירה, הפחתת סטרס ותזונה נכונה.
הנטורופתיה דוגלת באורח חיים בריא למניעת תחלואה ומאמינה שהבסיס לאיזון טמון בתזונה טבעית, לא מעובדת, שמסייעת לגוף לשלוט טוב יותר בתהליכי הסוכר. מומלץ להפחית סוכרים פשוטים- סוכר לבן וחום, דבש, סילאן, אגבה, עוגות, עוגיות, גלידות ומשקאות ממותקים, וכן לצמצם פחמימות פשוטות כמו קמח לבן, פסטה רגילה, תפוחי אדמה ומאפים תעשייתיים.
במקום זאת, כדאי לאמץ תזונה ים תיכונית שידועה כתזונה בריאה ומאוזנת. היא מתבססת על שמן זית, אגוזים, שקדים, זרעי צ’יה ופשתן, כמות גדולה של ירקות, מעט פירות, קטניות, דגנים מלאים ולחם מחמצת. מומלץ לשלב גם יוגורט טבעי, עוף, דגים, ביצים או טופו, ולהמעיט בבשר אדום. צירופי מזון נכונים, שכוללים חלבון, שומן וסיבים, מסייעים להאט את ספיגת הסוכר ולשמור על תחושת שובע ממושכת. לדוגמא- חזה עוף עם אורז שחור וירקות, יוגורט עם פירות יער ואגוזים, או פרוסת לחם שיפון מחמצת עם אבוקדו וביצה, הן ארוחות מאוזנות שמספקות אנרגיה מתונה ויציבה.
צמחי מרפא המסייעים באיזון רמות הסוכר
הנטורופתיה תומכת בשילוב צמחי מרפא שנחקרו בהקשר של איזון רמות הסוכר בדם ותמיכה במערכת המטבולית. חלקם משפיעים על שיפור הרגישות לאינסולין, אחרים מסייעים בהאטת ספיגת הגלוקוז מהמזון.
כאן דוגמאות לשלושה צמחים בולטים: ג’ימנמה, חילבה וקינמון. כל אחד מהם פועל במנגנון שונה ומשלים את האחר.
הג’ימנמה (Gymnema sylvestre), נחשב לצמח מרכזי בטיפול בסוכרת. הצמח נפוץ בהודו וברפואה ההודית המסורתית מקובל הצמח כתרופה למחלת הסוכרת. מנגנוני הפעולה שלו רבים, הוא מפחית תשוקה למתוק, מעכב ספיגת גלוקוז מהמזון: חומצות גימנמיות, המרכיבים הפעילים של הגימנמה, נקשרות לקולטנים במעיים, חוסמות את ספיגת הגלוקוז מהמעי ומובילות לרמות נמוכות יותר של גלוקוז בדם. מגרה הפרשת אינסולין: מחקרים מראים שגימנמה מגבירה את הפרשת האינסולין על ידי גירוי ישיר של תאי בטא בלבלב.
Cinnamomum zeylanicum , המינים השונים של הקינמון משמשים כתבלין לבישול ואפייה אך מין זה משמש למטרות רפואיות ברפואה שמנית מזה אלפי שנים. מנגנוני הפעולה שנחקרו הם השפעה מחקה אינסולין ומעלה רגישות של אינסולין: קינמון C. zeylanicum מכיל פוליפנולים (כגון צינמלדהיד) החומרים הפעילים המשפרים את איתות קולטני האינסולין. השפעה זו מגבירה את הביטוי והפעילות של קולטני אינסולין בגוף, מה שמאפשר ספיגה גדולה יותר של גלוקוז על ידי תאים ומשפר את הרגישות לאינסולין. בנוסף נחקרו פעילויות נוגדות חמצון ואנטי דלקתיות: הפוליפנולים של קינמון מסייעים בהפחתת עקה חמצונית ודלקת, גורמים חשובים בעמידות לאינסולין בסוכרת. ניתן לשלב קינמון ציילון בחליטות, כתוספת לדייסה או יוגורט.
החילבה (Fenugreek), ריחו העז נותר על העור לאחר מגע עימו, בישראל הוא נפוץ מאד כצמח מאכל וכתבלין, הוא נחשב לתרופה ביתית להורדת רמות הסוכר בדם ולטיפול במחלת הסוכרת. לשימוש הזה נמצא באחרונה גם ביסוס מחקרי. מנגנוני פעולה עיקריים: עיכוב ספיגה של פחמימות: הרכיב הפעיל מאט את התרוקנות הקיבה ואת ספיגת הגלוקוז במעי, וכתוצאה מכך עליות סוכר בדם לאחר ארוחה מופחתות וכך יש לגוף שליטה גליקמית משופרת. ובנוסף רגישות משופרת לאינסולין: הרכיבים מגבירים את רגישות קולטני האינסולין ומגבירים את רמות חלבוני האיתות המרכזיים, המקדמים ספיגה יעילה של גלוקוז על ידי תאים.
הגישה הנטורופתית היא גישה הוליסטית לגוף ולנפש, העוסקת בתזונה, אורחות חיים כולל: שינה מספקת, ניהול מתחים, נשימות והרפיה כחלק בלתי נפרד מהטיפול, משום שהורמוני סטרס משפיעים באופן ישיר על רמות הסוכר. הגוף שלנו הוא מערכת אחת וכאשר אנו מאזנים את אורח החיים כולו, גם המדדים המטבוליים משתפרים.
חשוב לדעת שגם אם רמות הגלוקוז בבדיקות הדם מתחילות לעלות, אין זה גזר דין. באמצעות שינוי תזונתי הדרגתי, תנועה יומיומית ותמיכה נטורופתית מקצועית, ניתן להשיב את הגוף לאיזון ולמנוע את המעבר ל”מסלול הסוכרתי". הגוף, אם רק נאפשר לו, יודע לאזן את עצמו.